Vad krävs för att utbilda sin hund till Assistanshund?

För att vara säker på att både Du och din hund ska trivas med ert famtida uppdrag tillsammans ställer det en hel del krav på både Dig som förare och på hunden. 

Människan

 • Du eller ett barn i familjen (för familjetränad hund) ska ha en dokumenterad funktionsnedsättning. 
 • Ha ett genuint hundintresse och vara villig att träna korta stunder, näst intill dagligen, under utbildningen och även underhålla träningen efter avslutad utbildning. Man träffar sin intruktör kontinuerligt under ungefär ett års tid, och man följer sin träningsplan som intruktören upprättat tillsammans med föraren. 
 • Själva utbildningen är lång så det krävs att man som förare tycker det är intressant och roligt  att lära sig mera om hundar och dess inlärning. När man sedan har tagit sin examen måste man årligen göra ett sk årsprov för att behålla sitt tjänstetäckte. Detta är som en kvalitetssäkring att hunden fungerar som den ska i sitt uppdrag. 
 • SoS förespråkar och kräver att du tränar och håller din hund med postiva, belöningsbaserade metoder. Man lägger sitt fokus på det hunden gör rätt och belönar/förstärker detta. Tack vare denna metod får man en hund som vågar "göra fel" och ta egna initiativ som till och med kan vara livsavgörande för föraren. Ett exempel kan vara då en diabetiker får kraftigt blodsockerfall och blir oförmögen att ge kommandon. 
 • Syftet med att ha en Assistanshund är att den ska hjälpa föraren i dess vardag, vilket innebär att hunden ska följa med i princip överallt dit matte/husse är. Som förare är det viktigt att du är beredd på att ta din hund med dig! Men lika viktigt är det att man låter sin hund arbeta även i hemmet, för att upprätthålla hundens kunskaper. Ju mer tid föraren och hunden tillbringar tillsammans- desto mer knyts de tillsammans och hunden fungerar bättre i sitt assistansuppdrag. 
 • Framförallt ska man älska och se sin hund som sin bästa vän och följeslagare- ett winning superteam helt enkelt! 

Hunden

 • Ras och storlek spelar ingen roll- men man får tänka "rätt hund till rätt uppdrag". En liten hund kan inte tex stötta en om man har dålig balans eller apportera större föremål. 
 • Eftersom hunden ska, både under utbildningen och efter avklarad examen, följa med sin förare i alla möjliga olika miljöer och kunna utföra sitt uppdrag väl ställer det stora krav på både dess fysiska som psykiska förmågor. Det är alltså inte alla hundar som passar för yrket. 
 • Hunden ska vara höftleds- och armbågsröntgad med goda resultat och den ska vara undersökt, och fått godkänt resultat, för eventuella rasbundna sjukdomar som ingår i Svenska Kennelklubbens rasprogram. 
 • Id-märkning är ett krav enligt lagen av registrering av hundar. 
 • Viktiga egenskaper hos hunden är att den är levnadsglad och nyfiken på livet, tycker det är roligt att samarbeta och lära sig nya saker. Med de positiva, belöningsbaserade träningsmetoderna så håller man träningsglädjen vid liv hela hunden liv! 
 • Eftersom hunden ska kunna arbeta och följa med sin förare överallt är det viktigt att den känner sig trygg i alla miljöer. Den ska kunna, utan att bli rädd eller stressad vara okej med olika underlag, livliga och röriga miljöer, människor och djur mm. Den ska även kunna koppla av spontant tex då föraren är på restaurang, åker kollektivt eller att det bara "händer ingenting". Detta är viktigt eftersom hunden behöver kunna pausa och återhämta sig under sina arbetsdagar. 
 • Ett gott självförtroende är en fin fördel om man ska vara assistanshund. Den ska kunna lösa problem och ta initiativ på egen tass. Exempelvis ska hunden kunna larma/hämta hjälp hos främmande personer och då behöver hunden ha gott självförtroende för att våga göra detta. 
 • Hunden behöver även kunna vara bland andra hundar utan att uppvisa aggressiviet eller rädsla. Hunden måste kunna hjälpa sin förare i alla möjliga situationer och tex hundmöten är ju en del av vardagen.   

Ni tillsammans

 • Kontakten mellan förare och hund är A och O. Ni behöver båda vara lyhörda för varandras behov och ageranden. Bandet er emellan börjar redan från när hunden är valp och ju mer ni gillar att vara i varandras sällskap desto roligare, bättre och tryggare samarbete blir det! 
 • Er relation handlar absolut inte bara om jobb- ni är först och främst varandras bästa vän!